2.3.2006

Konkursní správce vysvětluje finanční transakce policii

PRAHA (21. 2. 2006) – Celkem 670 dožádání policejních vyšetřovatelů již zodpověděl správce konkursní podstaty zkrachovalé Union banky Lukáš Raida. „Je to jedna z nejdůležitějších činností správce. Jde o objasnění problémových transakcí, příčin a okolností krachu banky, ale také kauzy překotného prohlášení konkurzu v Ústí nad Labem,“ uvedl pro EURO OnLine Lukáš Raida.

Tým konkursního správce je tak v kontaktu s policií nebo státním zastupitelstvím v průměru každý druhý den. Nejčastěji se ověřuje, zda měli lidé nebo společnosti účet či jiný bankovní produkt u Union banky. Časté jsou také dotazy týkající se stavu a vývoje na účtech. Některá dožádání pak vyžadují dohledání kopií stěžejních dokumentů v archivu banky.

Samostatnou kapitolou jsou trestní stíhání a soudní spory, k nimž dala podnět sama konkursní správa, aby chránila zájmy věřitelů. Poslední spor byl veden na konci loňského roku, kdy Okresní soud v Olomouci rozhodl, že Sigma Group je dlužníkem zkrachovalé Union banky a má jí zaplatit přes 100 milionů korun. Union banka je rovněž aktérem 120 incidenčních žalob, v nichž jde o to, aby soud posoudil oprávněnost nároků části věřitelů zkrachovalého ústavu a určil, zda jim přísluší úhrada z konkursní podstaty

Zdroj: Euro OnLine